Abilitarea Coaliției Locale din orașul Leova privind bugetarea participativă

Au fost inițiate instruirile generale pentru cetățenii orașului Leova, care au durat două zile, scopul acestora fiind prezentarea conceptului de participare bugetară și rolul cetățenilor la această participare.

Astfelîn perioada 10-11 septembrie curent, participanții la instruiri au discutat despre conceptul de bugetare participativă, în cadrul căruia membrii Coaliției Locale au făcut cunoștință cu noțiunile de bază a acestei participări și care este rolul cetățeanului la nivel local în participarea bugetară.

Participanții la instruire au avut ocazia să interacționeze și să pună-n aplicare un exercițiu practic, având la dispoziție 1000 lei, pentru ce ar aloca acești bani și cum ar arăta alocarea. Majoritatea au afirmat că este o sumă mică de bani și nu au multe posibilități.

Pentru o înțelegere mai profundă privind bugetul unei localități, Ana Nedelcu, expert în domeniul bugetării participative, a venit cu exemple din alte țări a mediatizării și promovării participării bugetare, dar și cum acesta este implementat la nivel local.

Raisa Balan, secretarul Coaliției Locale din Leova, a propus o întâlnire cu consilierii locali, pentru a cunoaște detaliat scopul proiectului și pentru a nu întâmpina dificultăți la aprobarea Regulamentului de Bugetare Participativă de către consilieri.

Sesiunile de instruire au fost conduse de către reprezentantul Institutului pentru Politici și Reforme Europen (IPRE), Mariana Platon și Ana Nedelcu, expert în bugetare participativă. La sesiunile de Instruire Generală a orașului Leova au participat membrii Coaliției Locale și reprezentanți ai primăriei Leova.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.

Evaluați articolul