A treia Coaliție Locală

A treia Coaliţie Locală pentru îmbunătăţirea transparenţei bugetare locale în regiunea de Sud a Moldovei a fost creată marţi, 3 martie, în oraşul Leova.

Şedinţa de formare a avut loc în incinta primăriei oraşului, unde Stanislav Ghileţchi, expert al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), a prezentat conceptul de „Bugetare Participativă” şi obiectivele proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”. Expertul a menționat: „Noi putem îmbunătăți Participarea Bugetară prin: seminare, instruiri, focus-grupuri, întâlniri în cartiere cu cetățenii care se vor face auziți. Prin Coaliția Locală trebuie să dezvoltăm un mediu prietenos de colaborare cu Administrația Locală”.

Formatul Coaliţiei Locale a fost discutat în cea de-a doua parte a şedinţei de către coordonatorul regional al proiectului, directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti Azi Cahul, Tatiana Seredenco, care la rândul ei le-a explicat noilor membri obligațiunile, rolul şi activitățile Coaliţiei. „Cetățenii trebuie să vină la evenimente, să participe la dezbateri. Trebuie să explicați rolul lor și să le faceți cunoscute valorile”, a spus la final de discurs coordonatorul regional.

La sfârșitul evenimentului a fost creată Coaliţia Locală, care este compusă din opt reprezentanți ai societății civile din sfera culturii, educației şi asistenţă socială, iar secretarul nou ales a fost Ion Calalb, membru al portalului de știri local. Tot la final a fost aprobat Regulamentul de Activitate al Coaliţiei.

Membrii Coaliţei nou-create şi-au propus scopul de a promova activismul civic, şi anume, implicarea cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale prin uşurarea colaborării dintre persoanele din localitate şi Administraţia Publică Locală (APL).

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.

Evaluați articolul