Grupurile Locale de Inițiativă din cele trei localități partenere continuă instruirile în domeniul bugetării participative

Luna mai a fost productivă și plină de activități pentru Grupurile Locale de Inițiativă din cele trei localități partenere (Văleni, Tătărești și Crihana Veche).

Activități în care s-au discutat și analizat următoarele tematici:

  • Ce este un buget participativ?
  • Procesul și sistemul bugetar. Participarea cetățenilor.
  • Structura unui buget real.
  • Bugetarea sensibilă la gen.
  • Oferirea unei înțelegeri comune a bugetării sensibile la gen între APL și părțile interesate.

În urma instruirilor membrii grupurilor au devenit mai încrezuți în forțele lor, motivați și dornici de a face lucruri frumoase în localitate.

De asemenea au fost realizate chestionarele privind opinia cetățenilor pentru Proiectul de Buget anul 2024.  Chestionarele au fost distribuite în mediul online, dar și fizic.

!!! Bugetarea participativă este o formă de implicare directă a cetățenilor în procesul de decizie a modului în care sunt cheltuiți banii publici în raport cu nevoile locale. Este un un proces deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice, în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber, contribuind astfel la descentralizarea deciziei publice în avantajul cetățenilor.

Aceste activități au fost realizate în cadrul proiectului ”Consolidarea mecanismelor de responsabilitate socială„ cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestora reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „EU4Accountability – Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

@People in Need Moldova

@EU4Accountability

@European Union in the Republic of Moldova

 

 

Evaluați articolul
Împărtășește cu prietenii
Asociatia Obsteasca AZI
Lasă un răspuns