Ultimele ședințe de instruire pentru Coalițiile Locale din orașul Leova și satul Sălcuța

În cadrul proiectului BUGETUL MEU, pentru Coaliția Locală din orașul Leova și satul Sălcuța, r-nul Căușeni au fost prezentate tehnicile de participare în procesul de Bugetare Participativă.

Tehnicile de Participare descriu metodele prin care autoritățile publice locale și societatea civilă ar putea crește participarea comunității la elaborarea bugetului local.

La începutul sesiunilor au fost prezentate cele mai recente modificări aplicate de autorități la cadrul național de consultare și participare a publicului și anume:
 Noul regulament cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în
procesul decizional;
 Noile prevederi cu privire la „Răspunderea pentru nerespectarea transparenței în procesul
decizional” al Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional;
 Instrucțiunile metodologice privind asigurarea transparenței procesului decizional de
către autoritățile administrației publice locale

În urma sesiunilor de instruire, membrii Coalițiilor Locale și ai APL-urilor din cele două localități pot defini termenul de participare eficientă, pot identifica rezultatele unei participări și pot îmbunătăți gradul de implicare din partea comunității. Au fost prezentate și tehnicile de
participare ce pot fi utilizate de către autoritatea locală sau societatea civilă pentru a implica cetățenii la elaborarea bugetului local.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este  implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Evaluați articolul
Împărtășește cu prietenii
Asociatia Obsteasca AZI
Lasă un răspuns