Talk Forum//Reușesc

La data de 17 august a avut loc activitatea de finalizare a proiectului  „Abilitare prin libera exprimare a persoanelor cu diabilități din raioanele Cahul și Cantemir”.

Acest Talk Forum a fost transmis on-line în direct, în cadrul căruia  persoanele cu dizabilități au avut parte de a vorbi despre reușitele lor, cum s-a schimbat viața lor după emisiune, ce lecții au învățat, ce mesaje pot transmite și altor persoane cu dizabilități, comunităților.

Fiecare persoană cu dizabilități– participantă la Talk Forum//Reușesc! Comunitatea mă susține//  a primit câte un trofeu simbolic “Am reușit!!”. Deasemenea,  în cadrul Talk Forum-lui a fost organizată și Gala Premiului Media Incluzivă: expoziție de fotografii elaborate în cadrul Activității 1.8 cu genericul “ Persoanele cu dizabilități inspiră”.

În cadrul proiectului „Abilitare prin libera exprimare a persoanelor cu diabilități din raioanele Cahul și Cantemir” au fost organizate următoarele activități:

 • Au fost semnate acorduri de colaborare cu 5 APL-uri , suplimentar în fiecare localitate după caz  unde  s-a identificat parteneri de implimnetare a proiectului cum ar fi : instituție de învățămînt, grup de inițiativă, ONG,
 • Au fost create 5 grupuri –media incluzive;
 • Au fost organizate 5 workshop-uri media a câte 2 zile per localitate cu scopul :

– de a dezvolta capacități de comunicare publică la persoanele cu dizabilități în baza meterialelor de suport create de AO AZI cu suportul portalului de știri md.

–  de a învăța tinerii, inclusiv persoanele cu dizabilități drepturile și de a le cere,

–  de a învăța tinerii, inclusiv persoanele cu dizabilități să scrie și să depună demersuri, cereri în conformitate cu necesitățile.

 •  Preventiv fiecare Grup – media incluziv:

a) a identificat câte o problemă/necesitate care vizează și persoanele cu dizabilități din localitate,

b) au scris și depus câte  un demers/ cerere către consiliul local prin care cer să fie rezolvată problema lor,

c) au insistat ca demersul/cererea lor să fie inclus în ordinea de zi pentru a fi discutat la ședința consiliului local.

 • Au fost realizate 9 vizite în teren la 9 persoane cu dizabilități din 2 raioane din sudul R. Moldova Cahul și Cantemir pentru a cunoaște despre viața, activitatea, problemele lor.

După vizitele de documentare persoana cu dizabilități a fost invitată în platou, să vorbească despre succesele, problemele cu care se confruntă, cu ce poate ajuta comunitatea, ce a facut pentru comunitate.

Scopul emisiunilor este de a spori vizibilitatea persoanelor cu dizabilități în comunitate prin intermediul media, de a încuraja persoana cu dizabilități să vorbească. Comunitățile, cetățenii să conștientizeze că persoanele cu dizabilități pot fi parte a comunității, pot contribui, sunt valoroase.

Expertul media a acordat suport pentru cele 5 grupuri – media incluzive în elaborarea:

 • 3 filme/video de scurt metraj (de 3 min.) per grup (total 15 video),
 • 15 fotografii color per grup ( total 75 de fotografii),
 • 2 articole în ziarele locale, regionale, după caz și naționale per grup (total 10 articole ).

Prin materialele media elaborate:

 • au fost promovate normele sociale ce țin de atituni față de persoanele cu dizabilități,
 •  au fost învățate metode pozitive de comportament în familie față de persoanele cu dizabilități,
 • Non-discriminare față de persoanele cu dizabilități.
 • promovate drepturile persoanelor cu dizabilități (dreptul la muncă, familie, casă, comunitate, experiențe în comunicarea cu APL și consiliul local, altele după ).

 

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitate exclusivă a proiectului ”Abilitare prin libera Exprimare a persoanelor cu dizabilități din raioanele Cahul și Cantemir, implementat de A.O ”AZI” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Evaluați articolul
Împărtășește cu prietenii
Asociatia Obsteasca AZI
Lasă un răspuns