Ședință on line cu IRI

Am discutat on-line cu facilitatorii noștri regionali (mentori comunitari) despre situația în unele din comunitățile noastre-partenere. Este vorba de 27 comunități.
Am făcut un schimb de idei și bune-practici privind combaterea impactului covid-19, am agreat să continuăm comunicarea cu grupurile noastre de inițiativă și să monitorizăm situația locală.
Mâine vom discuta cu reprezentanții a 15 ONG-ri partenere situația din alte 30 comunități.
Următiți-ne, scrieți-ne, faceți share!

Mai jos vă prezentăm 10 idei spicuite din concluziile discuției cu mentorii noștri:

1. În linii mari, toate comunitățile respectă regimul de izolare sau carantină impus de autorități. Grupurile de inițiativă promovează activ camapnia #stauacasă, iar populația este în cele mai multe cazuri receptivă la solicitările autorităților de a se autoizola. Asta bucură.
2. Cea mai populară cale de comunicare a autorităților locale cu populația o reprezintă rețelele sociale, în speță grupurile pe facebook, odnoklasniki și grupurile pe viber.
3. Deși APL au fost luate prin surprindere, treptat primarii și consilierii s-au mobilizat. Au fost într-un fel obligați să învețe să utilizeze diverse instrumente de fundraising. Multe primării au demarat cu succes campanii de colectare de fonduri în spirjinul celor mai vulnerabili, iar agenții economici locali, deși sunt îngrijorați donează pentru cauze nobile.
4. Acolo unde există grup de inițiativă gradul de implicare a autorităților este semnificativ mai mare.
5. Unii dintre activiștii noștri-parteneri sunt implicați activ în inițierea și susținerea campaniilor de susținere a producătorilor locali care nu știu cum să-și realizeze marfa.
6. Este de menționat mobilizarea rapidă a diasporei în soluționarea problemelor de interes local, în special – procurarea produselor alimentare pentru nevoiași, dar și item-urilor necesare în lupta anti-COVID 19.
7. Persistă totuși o percepție de incertitudine privind ziua de mâine atît în rîndul APL și antreprenorilor cît și în rîndurile activiștilor comunitari.
8. Comunicarea „Chișinău – raioane – sate” este încă destul de anevoioasă. Comisile locale pentru sitații excepționale învață din mers și acționează destul de efectiv.
9. La sate cadrele didactice continuă să întîmpine dificultăți în utilizarea platformelor de comunicare on-line. Nu toate cadrele didactice pot însuși rapid metodele de comunicare on-line
10. În mediul rural există un număr semnificativ de elevi exclusi din procesul educațional (total sau parțial). Elevii din familii vulnerabile fie nu au conexiune la internet, fie nu au un dispozitiv la care să se conecteze. Este îmbucurător că managerii școlari sunt în căutare de soluții și monitorizează situația comunicînd cu elevii și părinții la telefon.

#StaiAcasăDarFiiActiv
#CăutămSoluții

www.iri.md

Галина Капсомун, Mariana Bruma, Miron Valentina, Varvara Nenita, Tatiana Cazanji, Марина Яланжи, Ruslan Stanga, Tatiana Kosteva, Elena Turcan, Natalia Tîmciuc, Lilia Sula

Evaluați articolul
Împărtășește cu prietenii
Asociatia Obsteasca AZI
Lasă un răspuns