Activitățile de folllow up din cadrul proiectului “Sporirea cunoștințelor juridice ale persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi inclusive” au fost finalizate în mun. Cahul.
Cu ocazia sosirii primăverii, tinerii din mun. Cahul au fost invitați la sediul A.O. ”AZI”, însoțiți de părinții lor și de voluntari. Subiectul abordat la această activitate a fost ” Asigurarea respectării accesului la justiție al persoanelor vârstnice (în etate) în situația încălcării dreptului la protecție socială” . Părinții tinerilor cu dizabilități au fost informați despre:
- accesul la sistemul de pensii și cum se pot apăra când le este încălcat acest drept;
- refuzul de a le fi recepționate actele persoanelor pentru a-i stabili pensia pentru limită de vîrstă;
- incălcarea dreptului la pensie in situația in care persoana a muncit in alte state, dar se pensioneaza in Moldova;
- cum pot beneficia de asistență juridică garantată de stat?
Totodată s-a discutat și despre pensionarea persoanelor cu dizabilități, cum beneficiază acestea de pensie, după ce criteriu se calculează. Tinerilor care au finalizat cu succes activitățile de follow up, li s-au oferit câte un tricou și o torbiță din partea finanțatorilor.
Această activitate face parte din cadrul proiectului Sporirea cunoștințelor juridice a persoanelor din grupurile social-vulnerabile prin podcasturi incluzive. Această activitate este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este organizată de Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională în cadrul programului de granturi „Maratonul Justiției ediția a II-a”, implementat de către INVENTO, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii, prin intermediul Freedom House în Moldova.